Hevostaidot termi on mielenkiintoinen. Se pitää sisällään hurjan paljon asioita, mutta ennenkaikkea hevostaitoinen ihminen osaa lukea hevosen elekieltä ja sen tunnetiloja.

Tärkeitä asioita ovat:

  • Hevosen aistit.
  • Hevosen kehonkieli ja laumakäyttäytymisen perusperiaatteet.
  • ”Tasapainon, ajoituksen ja tunteen yhdistämisestä” –käsittelyssä.
  • Kuinka hevonen oppii ja miten sen aikaisemmin opitut asiat vaikuttavat nykyhetkeen.
  • Miten se reagoi erilaisissa ympäristöissä?

Nykyajan hevosmaailma on valitettavan kaukana siitä ympäristöstä johon hevonen on alunperin luotu. Isot ja kiireiset tallit eivät ole paras ympäristö hevosille, koska se on kaukana niiden luonnollisesta elinympäristöstä. Yleinen stressitaso on helposti korkea, kiire ja yleinen hälinä aiheuttaa tunnetason kuormittumista. Hevoset pääsääntöisesti viihtyvät paremmin pienemmissä ja ei-niin-kiireisissä talliympäristöissä. Onhan todistettu, että hevosten epätoivottu stereotypinen käyttäytyminen (huonot tallitavat) vähenevät laumatarhauksessa ja rauhallisessa ympäristössä.

Hevostaitojen oppiminen vie elämän, kukaan ei ole koskaan valmis aina voi oppia lisää ja uutta. Kuinka pitkällä sinä olet nyt? Erotatko stressaantuneen ja rennon hevosen? Osaatko muuttaa omaa käyttäytymistäsi ja tunnetilojasi erilaisten hevosten kanssa? Haluavatko hevoset olla kanssasi? Tulevatko hevoset tervehtimään sinua helposti? Jääkö vapaana oleva hevonen luoksesi?

Hevonen hakeutuu luontaisesti laumajärjestykseen, sen johtajana laumassa toimii aina viisaampi ja ”henkisesti vanhempi” hevonen. Joskus ns. pomottava hevonen on näennäisesti laumanjohtaja, mutta silti taustalla häärii aina vanhempi tamma (tai ruuna), jonka esimerkkiä seurataan vaikeissa tilanteissa. Hevoset viihtyvät siis rauhallisessa ja järkevässä seurassa, ne hakeutuvat luontaisesti sellaisten hevosten ja ihmisten luo.

Wendy Murdoch käsittelee kirjassaa ”Simplify Your Riding” paljon asioita oppimisesta, ihmisen kehosta ja asennosta, apujen ajoittamisesta ja syvästä istunnasta. Hän toteaa erään luvun alussa seuraavaa: ”In exposure to dedicated western riders, the words ”balance, timing and feel” have become hallmarks in my mind. It seem that these concepts are the essence of a ”good horseman” and what many Western riders and trainers seek in order to have harmony with their horse.”

Tasapaino, ajoitus ja tunne ovat siis tärkeitä asioita.

Ihmisten välisessä kommunikoinnissa haemme myös samoja asiota, joita hevonen arvostaa eli läsnäoloa ja rauhaa. Esimerkiksi hyvä keskustelu rakentuu tasapainoisesta ajatustenvaihdosta, oikeanaikaisista puheenvuoroista sekä ymmärryksestä ja myötätuntoisesta asenteesta. Asenteiden ja ajatusten kohtaaminen on arvostettava asia, silloin tulee helposti tunne yhteydestä, jota on vaikea sanoin selittää. Ollaan ns. samalla aaltopituudella.

Hevonen elää tässä hetkessä, ei se ajattele mitä tapahtui viisi minuuttia sitten tai mitä tapahtuu puolentunnin päästä. Tämä on yksi vaikeimmista asioista omaksua meille ihmisille. Ihmisen tulee oppia elämään myös “TÄSSÄ JA NYT”. Hevoset ovat myös tarkkoja sille, miten niitä kosketetaan. Rauhallinen ja pehmeä -ote harjauksessa ja käsittelyssä miellyttää hevosia paljon enemmän kuin nopea ja ripeä –ote. Toiset hevoset ovat kovin tarkkoja, ja huomauttavat ihmiselle vääränlaisesta otteesta. Tärkeintä olisikin oppia tuntemaan pienet eleet ja ilmeet, joilla hevonen kertoo ettei se ole tyytyväinen. Rauhallisen ja rennon olotilan saavuttaminen alkaa jo talliin astuessa. Tärkeää onkin siis varata tarpeeksi aikaa hevosen harjaamiseen ja varustamiseen. Oma taitonsa onkin sitten, tehdä asioita tiukassa aikataulussa ilman kiireen ja hädän olemassaoloa.

Oikean tunnetilan saavuttaminen on tärkein asia. Hevoset ja eläimet tulevat hyvin toimeen lasten kanssa, koska lapset ovat rehellisesti sellaisia kuin ovat. Oikeanlainen asenne nouseekin esiin aina hevosten kanssa. Oletko sinä valmis muuttamaan omia toimintatapojasi, kurkkaamaan ehkä uuden nurkan taakse, jotta matka kohti parempia hevostaitoja voisi edes alkaa?1391811_525865444163404_1886958729_n

Hevosen eteenpäin vieminen maasta, tai selästä, ei onnistu jos hevosen mieli ei ole rento. Rento hevonen oppii paremmin, sama pätee ihmiseen.

10372157_644330032316944_7402086386949966204_n

Vesikupille mahdutaan vaikka yhdessä. Huminalehdon Pilkku oli äärimmäisen hyvä johtajahevonen.

_DSC8360

Hevoslaumassa opetellaan jatkuvasti ”oikeanlaista olemista”. Hienoa ja opettavaista seurattavaa meille ihmisille.

DSC_0554

”Hevonen peilaa ihmistä.” On helppoa touhuta ja ratsastaa hevosta, jonka kanssa on ”samalla aaltopituudella”. Ihmisen hyvä läsnäolo, motivaatioa ja asenne ovat tärkeimpiä ominaisuuksia ratsastuksen opettelussa.