13/06/2014

EASEL®Ohjaaja-koulutus Oulussa kera Pilkun!

Maaliskuu 2015

Viime perjantai aamuna oli aikainen herätys. Menin klo.4.45 antamaan hevosille aamuheinät, jotta Pilkku kerkeäisi hetken syödä rauhassa ennen parin tunnin matkaa Ouluun. Aamu oli ilmeisen aikainen koko tallin eläinväelle, kun ainakin 16 kaviota hyppäsi nopeasti pystyyn omissa karsinoissaan. Kävin sisällä pakkailemassa laukut loppuun ja Matti suuntasi edeltä ulos, laittamaan hevoset tarhaan puoli kuuden aikaan. Pilkulle häntä letille + pinteli päälle, loimi selkään ja suojat jalkoihin, ja olimme jo matkalla juuri ennen kello aamu kuutta. Jännitystä oli toki hiukan ilmassa, harvoin meillä näin aikaisia aamuja koetaan, mutta Pilkku oli ounastellut jo pari päivää ”että jotain erikoista olisi tulossa”. Keskiviikkoinen lastausharjoitus ja torstai illan pesuvuoro poikkesivat nimittäin normaalista tallirutiinista. Hannalle ja Essille vielä kiitos Pilkun pesusta!

Ouluun saavuttiin 2,5 h tunnin ajonjälkeen, kuskikin kerkesi vaihtua välissä. Ponitouhujen Reea majoitti ihanasti Pilkun kahdeksi yöksi omaan talliinsa. Asettautumisen ja tavaroiden järjestämisen jälkeen, aloiteltiin ensimmäistä kurssipäivää teorialla Äimäraution maneesin kahviossa. Ensimmäinen maneesikatsaus tehtiin Pilkun kanssa aamupäivällä. Kolmen päivän kurssin aikana päästiin käymään maneesissa irti 5 kertaa. EASEL työmuodossa käytetään maneesia tai kenttää, jonka koko on 20 m x 40 m, alueella on erinlaisia tehtäväpisteitä esimerkiksi pujottelu, este, pallo, verhot ja pressu. Kolme päivää kului nopeasti kurssitovereiden koiria ja hevosia maneesissa seuraten. Tämän kevään viimeinen koulutusviikonloppu kera omien eläimien avasi taas uusia ovia ja uudenlaisia ajatuksia. Lyhyesti sanottuna EASEL tarjoaa valtavasti uusia näkemyskohtia ”oikeanlaiseen olemiseen”. Meille Pilkun kanssa viikonlopun kohokohta oli saada ”hevostesti” suoritettua, jossa hevosen tulee vapaana tehdä käynti, ravi ja laukka ympyrällä, sekä luoksetulo suoraan laukasta. Näin pääsen keskittymään seuraavaan vaiheeseen, eli lopputyön ja harjoitustyön rakentamiseen ja kirjoittamiseen. Koulutus päättyy syyskuussa.

Sunnuntaina starttailtiin auto viiden jälkeen illalla takaisin kohti kotia ja Torniota. Viimein olimme kotona kera Pilkun ja lasten juuri ennen ilta kahdeksaa. Kopista ulospäästyään Pilkku hirnahti iloisesti omalle laumalle tarhassa. Nopeiden iltatoimien jälkeen, uni tuli äkkiä omassa sängyssä sekä äitillä, että lapsilla (jotka olivat viikonlopun viettäneet mummolassa). Maanantai aamuna isännän käydessä viemässä aamuheinät ennen töihin lähtöä, Pilkku oli lokoisasti ollut unilla makuultaan omassa karsinassa ja hörähtänyt tyytyväisesti Matille.

EASEL on ohjauksen työmuoto, jossa keskitytään tunnetaitojen ja vuorovaikutuksen kehittämiseen. Lyhyesti sanottuna: Tunnetaitovalmennusta, jossa voi olla myös mukana hevonen tai koira. Asiasta enemmän kiinnostuneet voivat lukea lisää EASEL:n omilta kotisivuilta, jotka löytyvät osoitteesta: http://www.easeltraining.fi

koppi

Torstai iltana pesuvuoroa odotellessa.

verhoVerholla..

luokse

Luokse..

ravia

Ravia yhdessä..

laukkaa

Laukka yhdessä!