Lännenratsastus on kehittynyt nykyiseen muotoonsa karjapaimenten käytännön työn pohjalta.

Lajissa korostuvat: Kestävyys –  Mukavuus – Keveys – Ratsukon välinen tasavertainen yhteistyö

Lännenratsu on työkaveri, jonka tehtävänä on reagoida kevyesti ratsastajan pyyntöihin ja tehdä oma-aloitteisesti oma osansa työstä ilman jatkuvaa kontrollia.


Entäs sitten western – varusteiden helppous / vaikeus?

Lännenvarusteet eivät sisällä ylimääräisiä remmejä ja rensseleitä. Satula on iso ja painava, sen sijoittaminen satulapukista hevosen selkään voi olla alkutaipaleella jo oma “operaationsa”. Varsinkin jos hevosena on hiukan isompi kaveri. Mutta jos ei ajatella sitä, kuinka “vaikea” satula ensi alkuun on ihmiselle. Koska hevoselle se on parempi alusta alkaen, suuri satula jakaa painon isommalle alueelle selkään. Satulan alle tulee paksu patja, koska satulassa itsessään ei ole toppauksia. Leveä istuin takaa ratsastajalle tukevan istuinpaikan satulassa, sekä se nuppi. Sehän on ihan huippu, varsinanen kauhukahva! Nupista on hyvä ottaa tukea, jos tilanteet menevät liian jännäksi. Jalustinhihnat ja jalustimet ovat myös järeämpää tekoa kuin normisatulassa. Kaikenkaikkiaan lännensatula on todella tukeva istua. Yleisesti ottaen ratsastajat rentoutuvat lännensatulassa nopeammin ja helpommin.

Suitset ovat yksinkertaiset ja helpot pukea. Hyvät lännensuitset ovat hyvää paksua nahkaa.
Turparemmiä ei käytetä lännensuitsituksessa. Hevosella on vapaus aukaista suunsa, jos siitä niin tuntuu. Ohjat ovat avonaiset päästä ja pituutta niissä on moninkerroin enemmän kuin normiohjissa. Ne antavat ihmiselle “liikkumavapautta”. Raippaa ei meillä tunneilla käytetä, tarvittaessa “ohjanpää” antaa näppärästi lisävauhtia, ja mikä parasta se on aina mukana menossa.

Meillä käytetään tunneilla suitsituksessa hevosesta riippuen nivel, kanki tai kuolaimetonta suitsitusta. Toiselle hevoselle sopii toinen ja toiselle toinen. Yleisesti ottaen ratsastamme ohjat kahdessa kädessä, mutta harjoittelemme myös yhdellä kädellä ratsastamista.

Kaikenkaikkiaan lännenratsastus ja sen varusteet tuovat mm. vakautta, rentoutta, järjestelmällisyyttä, ymmärrystä, hyvää asennetta, helppouden tunnetta ja omatoimisuutta ratsastajille. Ja parasta on, se että kuinka paljon tästä kaikesta pystyy tuomaan uutta myös muuhun arkielämään. Myös opiskeluaikani Ypäjällä vahvisti aikanaan tulevaa ”tyylisuuntausta”. Perinteisen puolen varusteet, tyyli ja asenteet eivät tue siinä määrin hyvää oppimista, jota minä ammattilaisena haluan viedä eteenpäin. Huminalehdon isäntäväelle tämä on siis elämäntapa, ja siksi meillä ratsastetaan ”lännenmalliin”. Toivonkin siis pientä uteliaisuutta asian suhteen, ja myös uskallusta kokeilla lännensatulaa useammankin kerran kuin vain yhdesti. Toivottavasti nähdään!

Johanna
DSC_7076

Lukaiseppas hiukan lisää SRL:n sivuilta!

http://www.ratsastus.fi/lannenratsastus