Miten osata kaivata jotain, minkä ei tiedä edes olevan olemassa?

Kysymys onkin tunteistamme, niitä kun on joskus hiukan vaikea sanoittaa ja selittää. Tunteisiin ja tuntemiseen liittyvät vahvasti sanat intuitio ja intentio. Intuitio on oivallusta, näkemystä, vaistoa ja aavistusta. Intentio on tahtoa, tarkoitusta, pyrkimystä ja motivaatiota. Hyvän ratsastustaidon avain onkin omien ajatusten ja tunteiden selvittäminen. Omiin käyttäytymismallien tunnistaminen ja niiden muuttaminen vievät parempiin tuloksiin, oli nyt kyse esimerkiksi istunnasta tai apujenkäytöstä.

Tiedätkö miltä tuntuu kun hevonen:

  • Seuraa kevyesti apujasi?
  • Pysähtyy kun hengität ulos?
  • Kuuntelee istuntaasi, niin hyvin, että sinun ei tarvitse käyttää ohjaa tai jalkaa?
  • Reagoi ajatukseesi?

On tärkeää keskittyä ratsastaessa tunteeseen ja pohtia asioita eri näkökulmista.

Kevyt ja helppo ratsastus perustuu saumattomaan yhteistyöhön, jossa molemmat ratsukon osapuolet kuuntelevat ja kunnioittavat toisiaan. Uuden asian oppiminen vaatii pohjalle aina ”tuntemuksen uudesta asiasta”, silloin hevonenkin paremmin ymmärtää mitä siltä haetaan ja odotetaan.

Ratsastustaidon kehittäminen on prosessi, sitä ei voi varsinaisesti hallita, mutta me voimme itse päättää koska ja milloin aloitamme oman prosessimme. On tärkeää (sekä vaikeaa) päästää irti vanhoista ajatusmalleista ja käytännöistä, ja uskaltaa luottaa uusiin asioihin. Me ihmiset ja hevoset molemmat tarvitsemme toistoja uusissa asioissa, sekä aikaa. Hoppuilu ei ole hyvä asia oikeastaan missään asiassa tai tilanteessa.

Me olemme jokainen erilainen yksilö, jokainen meistä oppii omalla tavallaan ja tuntee omalla tavallaan. Nöyrä ja vilpitön ajatusmalli auttaa muutoksen tekemisessä ja prosessin aloittamisessa.  Ulkoinen ympäristö vaikuttaa myös prosessiisi, puhdas tuore paikka voi auttaa sinut eteenpäin kohti unelmiasi ja haaveitasi hevosten kanssa. Kannattaa muistaa, että kokeileminen on myös ihan ok asia.